За наркотиците

Дрога култура - въпросник,автопревенция,дрога-риск коефициент ...

 

Как да открием употребата на наркотици?

Най-често срещани са следните признаци: НЕ ОЧАКВАЙТЕ ДА НАМЕРИТЕ ДОБРЕ ПОДРЕДЕНИ КУПЧИНКИ БЯЛ ПРАШЕЦ НЯКЪДЕ НАОКОЛО – ПО-ВЕРОЯТНО Е ДА НАМЕРИТЕ СЛЕДИ ОТ ВЪЗМОЖНА УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ, ОТКОЛКОТО САМИТЕ НАРКОТИЦИ.

Например:

 

Какво да правим при спешни случаи?

Ако се случи най – лошото и Вие намерите Вашето дете унесено или в безсъзнание, е много важно да знаете какво да правите и към кого да се обърнете. Това може да спаси живота му.

  1. Осигурете му чист въздух.
  2. След това го обърнете на една страна, като му придържате главата.
  3. Опитайте се да не го оставяте само, тъй като може да му стане лошо и да вдиша повърнати материи.
  4. Изберете 150 и повикайте линейка.
  5. Накрая съберете всички прахове, таблетки или каквото и да е друго, което би могло да е използвано при употребата на наркотика, и ги предайте на лекаря.
 
АЛКОХОЛ

Други имена:
бира, вино, тежки питиета, ликьори
Как изглежда?
Течност
Как се използва?
Пие се

Алкохолът – включващ бира, вино и твърди питиета – е най-широко употребяваният психоактивен наркотик в страната.

Алкохолът е най – често опитваната дрога сред тийнейджърите; около 96% от учениците между 15 и 18 г. Са опитвали алкохол по някакъв повод, а 52% от тях са се напивали поне веднъж.

Когато човек пие, алкохолът се абсорбира от стомаха, навлиза в кръвта и достига до всички тъкани. Ефектът от алкохола се влияе от множество фактори, включващи големината на индивида, тегло, възраст, пол, както и количеството поета храна и алкохол. Отпускащият ефект на алкохола е една от главните причини за използването му в най – различни социални ситуации. Други ефекти на умерено приетия алкохол включват неразположение или разговорливост; незабавните ефекти на алкохола, приет в големи количества, включват неясен говор, нарушен сън, гадене и повръщане. Алкохолът, дори в незначителни дози, остро засяга способността за преценка на ситуацията, а също и координацията на движенията – двата необхидими фактора за управление на кола. Ниските и умерени дози алкохол могат също да увеличат инцидентите на агресивност, домашно насилие и дестски терор. Махмурлукът е също един от негативните ефекти на големите количества алкохол; махмурлукът включва главоболие, гадене, постоянна жажда, общо неразположение и умора.

Продължителната, тежка злоупотреба с алкохол води до зависимост – алкохолизъм. Внезапното прекъсване на дълготрайната употреба на алкохол в големи количества причинява симптоми като крайна напрегнатост, халюцинации, конвулсии и треперене. Дълготрайните ефекти от консумацията на големи количества алкохол, особено ако е съчетана с бедно хранене, води до постоянно увреждане на жизнено важни органи като мозъка и сърцето. Майки, употребяващи алкохол по време на бременност, могат да родят деца с вроден алкохолизъм. Такива деца в повечето случаи страдат от забавено умствено развитие и необратими психически аномалии. Изследванията показват, че децата на алкохолизирани родители носят по – голям риск да станат алкохолици.

 
КАНАБИС ( МАРИХУАНА, ХАШИШ )

Други имена:
Трева, ганджа, Мери Джейн, Леля Мери, гангстер и др.
Как изглежда?
Марихуаната изглежда като изсушен магданоз със стебълца, може да включва и семена, които се свиват на цигара. Хашишът прилича на кафяви или черни бисквити или топчета.
Как се употребява?
Обикновено се пуши и по – рядко се дъвче.

Марихуаната представлява зелена или сива смес от изсушени нарязани листа на конопа (Cannabis sativa). Това е най – разпространената нелегална дрога в страната.

Повечето употребяващи свиват марихуаната на цигари. Може да се пуши и с лула.Някой смесват марихуаната с храна или я варят на чай. Напредналите пушачи или я пушат с лула или я смесват с тютюн и я пушат като цигара.

Има и друг вече не толкова нов метод за пушене на марихуана – отстранява се тютюна от цигара и се замества с марихуана. Когато тази цигара се изпуши с бутилка алкохол, коктейлът се нарича “Б – 40”.

Всички форми на канабис са психоактивни вещества; всички те съдържат ТХК (делта – 9 – тетрахидроканабинол), главното психоактивно вещество в марихуаната.

Растението канабис съдържа около 400 субстанции, но само ТХК въздейства върху мозъка.

Знаете ли че: Пушенето на марихуана може да доведе до нарушено възприятие, оценка на ситуацията и смущения в двигателния апарат.

Негативни ефекти:
Поради факта, че употребяващите марихуана често вдишват дълбоко нефилтрирания дим и го задържат в дробовете си възможно най – дълго, марихуаната поврежда дробовете и белодробната система. Пушекът от марихуаната съдържа някой общи с тютюна канцерогенни и токсични частици, но в по – големи концентрации.Дълготрайно употребяващите канабис може да развият зависимост и да се нуждаят от все по – голямо количество за постигане на същия ефект. Наркотикът може да се превърне в център на съществуването им.

 
ХЕРОИН

Други имена:
Карамел, кон, голямо Х, скорост, стаф, херо, херинга и др.
Как изглежда?
Бял до тъмно кафяв прах.
Как се използва?
Инжектира се, пуши се или се вдишва.
Ефект:
Еуфория, унесеност. Може да причини гадене. Води до висока зависимост. След пика следва спад – потене, разстройство, повръщане. Свръхдозата води до смърт.
Признаци:
Забавено дишане, стеснени зеници, гадене. Огледейте се за изгорено фолио или лъжички, спринцовки и игли, както и за малки квадратни листчета.

Хероинът е 100% развиващ зависимост наркотик, произвеждан от морфин, който се извлича от маковия опиум. Засяга центровете на удоволствие в мозъка и пресича способността на мозъка за възприемане на болка. Хероинът се използва по много начини, в зависимост от предпочитанията на употребяващия и чистотата на наркотика. Хероинът може да се:

Хероинът е бързо действащ наркотик, особено когато е вдишан или инжектиран. Инжектираният хероин достига мозъка в рамките на 15 до 30 секунди; вдишан той достига мозъка за 7 секунди. “Върхът” на хероина се изпитва като крайно удоволствие.

Негативни последици:

 
КОКАИН / КРЕК

Други имена:
кока, сняг, бяло, носна сладост, голямо К
Как изглежда?
Кокаин бял – кристален прах
Крек – солообразни бели топчици или кристалчета приличащи на сапун
Как се използва?
Вдишва се или се инжектира
Крекът се пуши
Ефект:
Върхът трябва да се поддържа чрез постоянно смъркане. Големи дози причиняват напрегнатост, а в крайни случаи параноя, халюцинации и чувство за лазене на буболечки под кожата. В някой случаи се появяват сърдечни и дихателни проблеми.

Кокаинът е наркотик извличан от листата на растението кока. Това е мощен мозъчен стимулант и дрога, която води до стопроцентова зависимост.

Кокаинът се разпространява на улицата под две главни форми: кокаин хидрохлорид – бял кристален прах, който се вдишва или се разтваря във вода и се инжектира; и “крек” – кокаинхидрохлорид, който чрез действие с амоняк или сода бикарбонат и вода се превръща в чист кокаин. Тези парченца, люспички или кристалчета се пушат.

Кокаинът може да се използва от време на време, всекидневно или при развита зависимост по няколко пъти на ден. Независимо как се употребява, кокаинът развива висока зависимост. Крек-кокаинът или инжектираният кокаин бързо достигат мозъка и довеждат до силен и незабавен ефект. Кокаинът, приет чрез смъркане достига пикът си малко по-бавно.

Кокаинът дава чувство за много енергия, крайно удоволствие и повишена самоувереност. Ефектът от кокаина на прах трае около двадесет минути. Тежката употреба на кокаин може да доведе до халюцинации, параноя, агресия и депресия.

Ефектът на кокаина е краткотраен и когато наркотикът напусне мозъка, употребяващия изпитва кокаинов срив, включващ депресия, раздразнителност и умора.

 
АМФЕТАМИНИ

Други имена:
Скорост, лед, кристали, стъкло
Как изглеждат?
Капсули, дражета, таблетки, бял прах, солообразен парафин, парченца стъкло
Как се приемат?
Орално, могат да се инжектират, пушат или вдишват
Ефектът:
Нередовната употреба повишава енергичността и употребилите се чувстват бодри, уверени и жизнерадостни. Когато се изчерпи настъпва състояние на депресия, отпадналост и голям глад. Дълготрайната употреба води до необходимост от все по – високи дози, обърканост и параноя. Употребяващият е агресивен и може да развие психоза.
НЕПРЕМЕННО ДА СЕ ПОСЕТИ ЛЕКАР ПРИ ЗАВИСИМОСТ!
Белезите:
Бързо говорене, увеличен прием на течности, липса на нужда за сън.

Амфетамините са стимуланти, обикновено произвеждани в несигурни, нелегални лаборатории. Действието му – стимулиране на централната нервна система – създава чувство за удоволствие и прилив на енергия, освобождаване от социалните норми, чувство за съвършенство и компетентност, сила. Ефектите са сходни с тези на кокаина, но са по – дълготрайни – от 4 до 6 часа, в зависимост от дозата и силата на действие.

Понятието “амфетамин” се използва за назоваване на голяма група стимуланти: амфетамини, декстроамфетамини и метамфетамини. Различните видове амфетамини съдържат толкова сходни съставки и предизвикват такива ефекти , че дори и най – опитните употребяващи може да не са в състояние да определят какво точно са приели.

Амфетамините могат да се вземат през устата, да се инжектират, пушат или вдишват. Инжектирането или пушенето им води до моментален ефект – едно втурване, траещо само няколко минути, но описано като крайно приятно. Вдишването или приема през устата причинява по – лека еуфория, пак силна, но не както при инжектирането или пушенето. Амфетамините са изключително горчиви и инжектирането и вдишването са болезнени.

“Лед”-ът (жаргонно название за метамфетамини с прозрачен, кристален вид, които се пушат) е 100% водеща до зависимост токсична форма на амфетамина.

Постоянната употреба на амфетамини води до психоза, наподобяваща шизофрения. Характеризира се с параноя, бодеж по кожата и зрителни халюцинации. Крайно агресивно и ексцентрично поведение е чест белег на дълготрайно злоупотребяващите с амфетамини.

Негативни ефекти:

 
ЕКСТАЗИ

Други имена:
ХТС, Алам, МДМА
Как изглежда?
Таблетки, капсули, прах или течност
Как се употребява?
Поглъща се, вдишва се, пуши се или се инжектира
Признаци:
Напрегнатост, обърканост и депресия при дълготрайна употреба. Дехидратацията причинява голяма жажда. Различията в производството правят екстази крайно опасен.

Екстази или МДМА (метилендиоксиметамфетамин) е синтетичен наркотик, действащ едновременно като стимулант и халюциноген. Предпочита се главно заради чувството на задоволство което предизвиква чрез въздействие върху сетивните тъкани и органи, или състояние на крайна възбуденост и енергичност, изразяващо се в многочасово танцуване. Екстази стимулира централната нервна система и предизвиква халюциногенен ефект. Цената му варира в зависимост от търсенето и предлагането в съответния район – в Западна Европа една доза е между 10 и 40 долара.

Изследванията показват, че Екстази причинява вреда на мозъка при животните. Този наркотик изчерпва важния за мозъчната дейност серотонин, който регулира настроението, съня, хранителните навици, мисловния процес, прогресивното поведение, сексуалните функции и болковата чувствителност. Изследвания с плъхове и маймуни показват, че този наркотик редуцира серотонинът в мозъка с 90% за по – малко от две седмици.

Приемането на екстази на купони носи риск от изтощаване и дехидратация, поради комбинирането му с нон-стоп танци, при което употребяващият умира от топлинен удар.

Екстази се извлича от метамфетамин и амфетамин. Принадлежи към класа на т.нар. “дизайн-дроги”. Тези наркотични вещества (особено Екстази) често се асоциират с рейв- и ъндърграунд- нощни партита с техно музика и голяма употреба на наркотици. Тези партита са посещавани предимно от ученици и студенти.

Дизайн-дрогите се произвеждат чрез смяна на молекулната структура на вече съществуваща дрога. Това води до получаването на ново вещество. Уличните им названия са различни в зависимост от времето, мястото и производителя, като често се сменят. Тези наркотици се произвеждат в нелегални лаборатории и могат да бъдат крайно опасни.

Ефекти
Повишени чувствителност и възприятие. Предизвиква по – добра комуникативност. Не развива физическа зависимост. Дълготрайност на ефекта – около 4-6 часа. Развива толеранс. Дехидратацията може да доведе до топлинен удар, освен ако не се приема допълнително количество течности.

 
АНАБОЛНИ СТЕРОИДИ

Те не бива да се бъркат с кортикостероидните препарати, които често се предисват от лекари при различни заболявания. Анаболните стероиди са с ограничена употреба в хуманната медицина (например за ускорено натрупване на мускулна маса при пациент, който за дълго време е бил обездвижен).

С тях злоупотребяват предимно спортисти и културисти, с цел увеличаване на мускулната маса. Те смятат, че препаратите им помагат в по – активното трениране и по – бързото възстановяване след травми. Тези препарати са прозиводни на мъжкия полов хормон тестостерон, поради което стимулират агресивно поведение. Това е причина с тях да злоупотребяват и лица които не се занимават с активен спорт.

Съществуват доста потенциални проблеми, свързани с употребата на тези лекарства:

 
МЕДИКАМЕНТИ С ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ПСИХИКАТА
В СЛУЧАЙ НА БЕЗСЪЗНАНИЕ:
1. ПОЧИСТЕТЕ УСТАТА ОТ ВСЯКАКВИ ОТПАДЪЦИ
2. ПОСТАВЕТЕ ТЯЛОТО НА ЗЕМЯТА, ОБЪРНАТО НА ЕДНА СТРАНА, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ПОГЛЪЩАНЕТО НА ПОВЪРНАТИ ПРОДУКТИ
3. ПОВИКАЙТЕ БЪРЗА ПОМОЩ

Това са широк кръг от лекарства, премахващи напрежението, тревогата, страха (диазепам, рудотел, лексотан, елениум, транксен и много други), сънотворни (фенобарбитал, гутетимид и др.), за лечение на паркинсонизма (паркизан) и т.н. Тези медикаменти в ниски дози премахват вътрешната напрегнатост, страха, отклоненията в емоционалната сфера, стабилизират съня. Същите медикаменти в по – големи дози (2-3 пъти и повече над терапевтичните) предизвикват парадоксален ефект – възбуда, обърканост, променено възприятие за цвят и звук. Ефектите се засилват, ако медикаментите се приемат едновременно с алкохол.

Те предизвикват физическа и психическа зависимост (без паркизан) с тежки абстинетни прояви. Физическата зависимост се развива при постоянна и тежка злоупотреба за около година или за по – кратък период, ако се комбинира с употреба на други наркотици.

С транквилизатори, сънотворни, паркизан и други злоупотребяват най – често лица на 14-17 годишна възраст, от всякакви социални групи, с лек превес сред учениците в престижни училища. Обичайно медикаментите се комбинират с алкохол, с цел удоволствие (на тийнейджърски купони) или справяне с актуални проблеми (при примери на употреба в семейството). В последно време нараства броят на лицата, злоупотребяващи с транквилизатори, с цел временно преодоляване на абстиненцията, породена от хероинова зависимост.

ВНИМАНИЕ!
• честа употреба в комбинация с алкохол или хероин – взаимозасилващ ефект, висок риск от тежки интоксикации, с възможен смъртен изход
• физическа зависимост – органни увреждания (особено на черния дроб)
• сериозни абстинентни усложнения (гърчове, психози)
• психическа зависимост – транквилизаторите и сънотворните се явяват предпочитано средство за справяне с емоционални проблеми и житейски трудности